2. Merre induljunk?

A kutatásunk egyik fő iránya annak vizsgálata, hogy  hazánkban még mindig a hagyományos középfolyosós cellás kialakítású irodaház típusa a leginkább elterjedt , illetve vannak-e alternatívái? Vagy egyáltalán, mint igény, megfogalmazódott-e már a működtetőkben és a használókban, hogy valami másra van szükségük, hiszen innováció csak ritkán történik egymástól izoláltan, zárt ajtók mögött. A szellemi bizsergést az információáramlás generálja, aminek a falak a korlátai. Ahol már felismerték a változások hatását és szerepét a munkafolyamatokra, a termelékenységre, ott egyre inkább előtérbe kerül az elmélyült, egyéni munkavégzés mellett az állandó kommunikáció fontossága, amely nem csak tervezetten, tárgyalótermekben kap helyet: az informális találkozások közben spontán alakuló beszélgetések is fontos elemei az információáramlásnak. Magyarországon ezeknek az elveknek a szem előtt tartásával alakított ún. kombi iroda igazi népszerűségre nem tett szert, vagy a válság évei pont akkor köszöntek be, amikor a nyitottság inkább már egyterű irodákat eredményez a jobb helykihasználtság reményében, a zavaró tényezők (akusztika, elvonulás lehetőségének hiánya, egyhangúság) figyelembe vételének mellőzésével.

A kutatás első lépése az 50-es, 60-as, 70-es években emelt hazai irodakomplexumok feltérképezése egyrészt tervtári gyűjtéseken keresztül, illetve helyszíni felmérésekkel, hallgatók bevonásával. Ezek alapján láthatóvá válna, milyen átépítések voltak szükségesek az elmúlt évtizedekben, mennyiben változott a használat jellege, mennyi a négyzetméterenkénti üzemeltetési költség, hány négyzetméter jut egy dolgozóra stb.  

A tervtári munka alapvetően a Lechner Lajos Tudásközpont Dokumentációs Központjában zajlott, ahol már előkészítve vártak bennünket az online rendszerben betekintésre kiválasztott tervek. A 4 “békányi” tervanyag áttekintése után próbáltunk pár jellemző épülettípust választani, melyek alaprajzait szkennelve költségtérítés ellenében elhozhattuk, jelenleg a feldolgozásuk folyik, hogy a vizsgálatainkhoz fel tudjuk használni őket.

Hosszfalas, vb pillérekkel

Falas szerkezet - könnyítve

Kisfesztáv, középfolyósó

VB váz - középső pillérsor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s